Evropa preko plota

Evropa preko plota

Evropa fqinje

Želimir Žilnik , Serbi, 200535mm, Colour, 61'

Filmi përcjell efektet e marrëveshjes Shengen në kufirin Hungari-Serbi gjatë periudhës verë 2004 – pranverë 2005. Në formë të një dokudrame, regjisori u jep mundësinë tregtarëve dhe fermerëve lokalë të flasin mbi përvojat e tyre, duke treguar se si ata jetojnë dhe punojnë.

Shfaqja:
02 Gusht, Shtëpia e Kulturës, 14:00

Kategoria:
Europe Next Door

Regjisor: Želimir Žilnik
Producent: Marko Cvejić
Kinematograf: Miša Milošević, Jovan Milinov
Editor: Marin Malešević
Zëri: Marko Cvejić

Biografia e autorit

Born in 1942, based in Novi Sad, Serbia, his socially engaged films and documentaries in former Yugoslavia earned him critical accolades in the late 60s (“The Unemployed” 1968, Best Documentary at the Oberhausen festival, 1968; “Early Works”1969, Best Film at Berlin Film Festival), but also censorship in the 70s for his unflinching criticism of the government apparatus.
Low budget filmmaking and challenging political themes mark Žilnik’s prolific career that includes over 50 feature and documentary films and shorts. His power to observe and unleash compelling narratives out of the lives of ordinary people is the common thread throughout his documentary and docudrama work. More recently, his focus has shifted beyond the divided Balkans to question its relationship with the tightening controls of European borders, delving into the heart of issues of refugees and migrants.

Kontakt

Terra film
Futoška 66, 21000 Novi Sad, Serbia
terrafilm@ns.sbb.co.yu


kthehu te lista