Ethet e arit

Ethet e arit

Gold Fever

Arben Llapashtica, Kosovë, 2009Kosova, 2009 DV cam, Colour, 40'

Dokumentari synon të promovojë ruajtjen nga vandalizmi të Kështjellës së Novobërdës. Filmi trajton keqperceptimin dhe legjendat që qarkullojnë lidhur me mendimin e përhapur se gjoja është fshehur “qypi me ari” nën kalanë e Novobërdës. Misteri për “qypin me ari” ka qarkulluar gjithandej. Gropimet e paligjshme të prira nga legjenda për “qypin me flori” jo vetëm që kanë gjymtuar kalanë nga një qoshe në tjetrën, por bashkë me të edhe kulturën e lashtë pagane dhe krenarinë e qytetit.Novobërda është njëra prej komunave më të varfra në Kosovë, e karakterizuar me infrastrukturë të dobët, mundësi të pakta punësimi dhe standard të ulët jetësor. Pavarësisht kësaj, marrëdhëniet ndëretnike janë stabile dhe të dyja komunitetet synojnë të jetojnë së bashku në paqe. Të vetmen pasuri që e ka Novobërda është trashëgimia kulturore. Tani pjesa e trashëgimisë kulturore është e mbrojtur me ligj sipas pakos së Ahtisarit.

Shfaqja:
06 Gusht, Kino Lumbardhi, 18:00

Kategoria:
Gara Kombëtare

Regjisor: Arben Llapashtica
Producent: Arben Llapashtica
Kinematograf: Arben Llapashtica
Editor: Kreshnik Shala
Zëri: Dardan Ramabaja

Biografia e autorit

January 2001 - still employed KTV (Kohavision TV) Media: Broadcast Video-Journalist. Preparing and Conducting TV News. Filming TV Documentaries. Filming short TV Films. Editing TV stories 2009-still employed (part time) Kosovo Institute of Journalism and Communication, Prishtina, Kosova School for Journalism - MA Program Cameraman.

Kontakt

Arben Llapashtica
"Nazim Gafurri" 62 Prishtine
+37744258811
arben.llapashtica@gmail.com


kthehu te lista