Brooklyn – Gusinje

Brooklyn – Gusinje

Bruklin - Guci

Želimir Žilnik, Jugosllavi, 198816mm, Colour, 85'

Ivana, një rrobaqepëse e re, e lë punën në një fabrikë të vogël dhe vendosë ta pranojë pozitën e kamarieres në një restorant privat të quajtur Seco, që ndodhet në qytetin malor të Gucisë, në kufirin jugosllavo-shqiptar. Atje, ajo papritur takohet me dy të rinj, që janë kthyer në shtëpi nga Nju-Jorku (ku ata punojnë ilegalisht). Ky film e njofton shikuesin me traditat familjare shqiptare, në veçanti me marrëdhënien në mes gjeneratës së re dhe të vjetër.

Shfaqja:
05 Gusht, Kino Lumbardhi, 16:00

Kategoria:
Želimir Žilnik Retrospective

Regjisor: Želimir Žilnik
Producent: TV Beograd
Kinematograf: Dragoljub Mancic
Editor: Vladimir Milenkovic
ZĂ«ri: Ratko Kusic

Biografia e autorit

Born in 1942, based in Novi Sad, Serbia, his socially engaged films and documentaries in former Yugoslavia earned him critical accolades in the late 60s (“The Unemployed” 1968, Best Documentary at the Oberhausen festival, 1968; “Early Works”1969, Best Film at Berlin Film Festival), but also censorship in the 70s for his unflinching criticism of the government apparatus.
Low budget filmmaking and challenging political themes mark Žilnik’s prolific career that includes over 50 feature and documentary films and shorts. His power to observe and unleash compelling narratives out of the lives of ordinary people is the common thread throughout his documentary and docudrama work. More recently, his focus has shifted beyond the divided Balkans to question its relationship with the tightening controls of European borders, delving into the heart of issues of refugees and migrants.

Kontakt

Želimir Žilnik
Njegoseva 16/17, 21000 Novi Sad, Serbia
zilnik@hotmail.com


kthehu te lista