Kenedi se vraća kući

Kenedi se vraća kući

Kenedi kthehet në shtëpi

Želimir Žilnik, Jugosllavi, 200335mm, Colour, 74'

Ky është një rrëfim mbi jugosllavët që e braktisën vendin gjatë luftës dhe kaluan mbi dhjetë vite në Evropën Perëndimore si refugjatë ose azil-kërkues. Në gjysmën e dytë të vitit 2002, Bashkimi Evropian ktheu shumë nga këta njerëz, bashkë me familjet e tyre, në Serbi dhe Mal të Zi, duke besuar se më nuk ka arsye për qëndrim të tyre në shtetet evropiane. Procedurat për kthimin e tyre, zakonisht kanë qenë shumë strikte. Familjet mblidheshin gjatë natës, transportoheshin në aeroport dhe me fluturimin e parë dërgoheshin për në Beograd. Gjërat dramatizohen edhe më shumë nga fakti se shumica e fëmijëve të lindur në këto vende evropiane, flasin dhe shkruajnë më mirë gjuhën e shtetit në fjalë se sa gjuhën amtare. Meqë ata kanë shitur çdo gjë që kanë poseduar kur kanë ikur nga Jugosllavia, ata ballafaqohen me një situatë, ku jeta normale duket praktikisht e pamundur.

Shfaqja:
06 Gusht, Kino Lumbardhi, 16:00

Kategoria:
Želimir Žilnik Retrospective

Regjisor: Želimir Žilnik
Producent: TV Beograd
Kinematograf: Miodrag Milosevic
Editor: Marko Cvejic
Zëri: Danijel Milosevic

Biografia e autorit

Born in 1942, based in Novi Sad, Serbia, his socially engaged films and documentaries in former Yugoslavia earned him critical accolades in the late 60s (“The Unemployed” 1968, Best Documentary at the Oberhausen festival, 1968; “Early Works”1969, Best Film at Berlin Film Festival), but also censorship in the 70s for his unflinching criticism of the government apparatus.
Low budget filmmaking and challenging political themes mark Žilnik’s prolific career that includes over 50 feature and documentary films and shorts. His power to observe and unleash compelling narratives out of the lives of ordinary people is the common thread throughout his documentary and docudrama work. More recently, his focus has shifted beyond the divided Balkans to question its relationship with the tightening controls of European borders, delving into the heart of issues of refugees and migrants.

Kontakt

Contact:
Želimir Žilnik
Njegoseva 16/17, 21000 Novi Sad, Serbia
zilnik@hotmail.com


kthehu te lista