Žurnal o omladini na selu, zimi

Žurnal o omladini na selu, zimi

Kronikë mbi rininë e fshatit gjatë dimrit

Želimir Žilnik, Jugosllavi, 196735mm, B&W, 15'

Të rinjtë që jetojnë në fshatrat gjithandej Vojvodinës gjatë kohës së tyre të lirë vizitojnë: bare, vallëzojnë, shkojnë në bodrume vere. Ata eksplodojnë nga energjia për jetë, e në anën tjetër bëjnë jetë shumë boshe. Ky ishte debutimi i parë profesional për Žilnik-un: duke paraqitur stilin e tij të “provokimit filmik”, “realizmit të egër”, “dokumentarit fiktiv” dhe “dokumentit të aranzhuar”. Më vonë, këto do të bëhen veçori stilistike e të gjithë filmave të tij.

Shfaqja:
04 Gusht, Kino Lumbardhi, 16:00

Kategoria:
Želimir Žilnik Retrospective

Regjisor: Želimir Žilnik
Producent: Neoplanta film, Novi Sad
Kinematograf: Mihajlo Jovanovic – Ciga
Editor: Dragan Mitrovic, Slobodan Mladenovic
Zëri: Dragan Stanojevic

Biografia e autorit

Born in 1942, based in Novi Sad, Serbia, his socially engaged films and documentaries in former Yugoslavia earned him critical accolades in the late 60s (“The Unemployed” 1968, Best Documentary at the Oberhausen festival, 1968; “Early Works”1969, Best Film at Berlin Film Festival), but also censorship in the 70s for his unflinching criticism of the government apparatus.
Low budget filmmaking and challenging political themes mark Žilnik’s prolific career that includes over 50 feature and documentary films and shorts. His power to observe and unleash compelling narratives out of the lives of ordinary people is the common thread throughout his documentary and docudrama work. More recently, his focus has shifted beyond the divided Balkans to question its relationship with the tightening controls of European borders, delving into the heart of issues of refugees and migrants.

Kontakt

Njegoseva 16/17, 21000 Novi Sad, Serbia
zilnik@hotmail.com


kthehu te lista