Lipanjska gibanja

Lipanjska gibanja

Pranvera e qershorit

Želimir Žilnik, Jugosllavi, 196816mm, B&W, 10'

Filmi flet për demonstratat e studentëve në Beograd në vitin 1969 dhe cilësinë kritike, entuziazmin dhe disiplinën e kësaj forme proteste. Atëbotë, kjo ishte kritika më e fuqishme publike kundër “burzhuazisë së kuqe” – anëtarët e aparatit komunist, që e kanë shtypur kreativitetin dhe afirmimin e gjeneratave të reja përmes Bllokut Lindor.

Shfaqja:
04 Gusht, Kino Lumbardhi, 16:00

Kategoria:
Želimir Žilnik Retrospective

Regjisor: Želimir Žilnik
Producent: Neoplanta film, Novi Sad
Kinematograf: Dusan Ninkov
Editor: Miodrag Petrovic – Sarlo
ZĂ«ri: Bogdan Tirnanic, Branko Vucicevic

Biografia e autorit

Born in 1942, based in Novi Sad, Serbia, his socially engaged films and documentaries in former Yugoslavia earned him critical accolades in the late 60s (“The Unemployed” 1968, Best Documentary at the Oberhausen festival, 1968; “Early Works”1969, Best Film at Berlin Film Festival), but also censorship in the 70s for his unflinching criticism of the government apparatus.
Low budget filmmaking and challenging political themes mark Žilnik’s prolific career that includes over 50 feature and documentary films and shorts. His power to observe and unleash compelling narratives out of the lives of ordinary people is the common thread throughout his documentary and docudrama work. More recently, his focus has shifted beyond the divided Balkans to question its relationship with the tightening controls of European borders, delving into the heart of issues of refugees and migrants.

Kontakt

Želimir Žilnik
Njegoseva 16/17, 21000 Novi Sad, Serbia
zilnik@hotmail.com


kthehu te lista