Crni Film

Crni Film

Film i zi

Želimir Žilnik, Jugosllavi, 197135mm, B&W, 14'

Një ditë Žilnik i sjell 10 burra të pastrehë nga rrugët e Novi Sadit në shtëpinë e tij. Derisa e shijojnë nikoqirllëkun e familjes së tij, Žilnik tenton ta “zgjidhë problemin e të pastrehëve” – bashkë me kamerën e tij si dëshmitare. Ai flet me shërbime të ndryshme sociale, qytetarë të rëndomtë edhe policinë. Të gjithë i mbyllin sytë para “problemit”. Ky film e përshkruan mjerimin e humanizmit abstrakt. Ai paraqet një ballafaqim me anarki-liberalizmin, avangardizmin e rrejshëm, demagogjinë shoqërore dhe një pjesë majtizmi. Autori e sheh këtë film si një shembull të eksploatimit të fatkeqësisë së të tjerëve nga ana e regjisorit të filmit, duke besuar se derisa e bëjnë këtë, ata i përkasin një klase më të lartë sesa viktimat.

Shfaqja:
04 Gusht, Kino Lumbardhi, 16:00

Kategoria:
Želimir Žilnik Retrospective

Regjisor: Želimir Žilnik
Producent: Neoplanta film, Novi Sad
Kinematograf: Karpo Acimovic Godina
Editor: Kaca Stefanovic
ZĂ«ri: Dusan Ninkov

Biografia e autorit

Born in 1942, based in Novi Sad, Serbia, his socially engaged films and documentaries in former Yugoslavia earned him critical accolades in the late 60s (“The Unemployed” 1968, Best Documentary at the Oberhausen festival, 1968; “Early Works”1969, Best Film at Berlin Film Festival), but also censorship in the 70s for his unflinching criticism of the government apparatus.
Low budget filmmaking and challenging political themes mark Žilnik’s prolific career that includes over 50 feature and documentary films and shorts. His power to observe and unleash compelling narratives out of the lives of ordinary people is the common thread throughout his documentary and docudrama work. More recently, his focus has shifted beyond the divided Balkans to question its relationship with the tightening controls of European borders, delving into the heart of issues of refugees and migrants.

Çmimet dhe Festivalet:

Oberhausen, 1971, Wegzum Nachbarn, Westdeutche Kurzfilmtage.

Kontakt

Želimir Žilnik
Njegoseva 16/17, 21000 Novi Sad, Serbia
zilnik@hotmail.com


kthehu te lista