Pioniri Maleni

Pioniri Maleni

Pionierët e vegjël

ŽelimirŽilnik, Jugosllavi, 196835mm, B&W, 18'

Vajza dhe djem të lënë pas dore nga shoqëria. Ata duhet të gjejnë mënyra se si të mbijetojnë dhe gradualisht fillojnë ta humbin rrugën, duke filluar të vjedhin dhe të ballafaqohen jo rrallë me ligjin. Në anën tjetër, ata përleshen me prindërit e tyre, që nuk kanë as dashuri e as mirëkuptim për ta.

Shfaqja:
04 Gusht, Kino Lumbardhi, 16:00

Kategoria:
Želimir Žilnik Retrospective

Regjisor: ŽelimirŽilnik
Producent: Neoplanta film, Novi Sad
Kinematograf: MiodragJaksicFandjo
Editor: DraganMitrovic
Zëri: DraganMitrovic

Biografia e autorit

Born in 1942, based in Novi Sad, Serbia, his socially engaged films and documentaries in former Yugoslavia earned him critical accolades in the late 60s (“The Unemployed” 1968, Best Documentary at the Oberhausen festival, 1968; “Early Works”1969, Best Film at Berlin Film Festival), but also censorship in the 70s for his unflinching criticism of the government apparatus.
Low budget filmmaking and challenging political themes mark Žilnik’s prolific career that includes over 50 feature and documentary films and shorts. His power to observe and unleash compelling narratives out of the lives of ordinary people is the common thread throughout his documentary and docudrama work. More recently, his focus has shifted beyond the divided Balkans to question its relationship with the tightening controls of European borders, delving into the heart of issues of refugees and migrants.

Kontakt

Želimir Žilnik
Njegoseva 16/17, 21000 Novi Sad, Serbia
zilnik@hotmail.com


kthehu te lista