Ustanak u Jasku

Ustanak u Jasku

Kryengritja në Jazak

Želimir Žilnik , Jugosllavi, 197235mm, Colour, 18'

Filmi ka 3 motive themelore: 1. Janë populli (që tregohet në film) ata që e kanë bartur luftën në supet e tyre dhe e kanë filluar ndryshimin nga kapitalizmi në socializëm dhe që kanë jetuar nga toka. Ata kanë jetuar dhe nuk janë të zemëruar: kurrë nuk kanë jetuar në kushte më të mira. Kanë qenë dëshmitarë gjatë tërë sundimit të mbretit mbi vend, dhe kur mbreti ra, fashizmi marshoi mbi ta. Por ata luftuan dhe mbijetuan. Bile-bile edhe rusët ishin këndej, por prapë shkuan. Populli është baza nga e cila e pres përgjigjen në çdo krizë. 2. Një film i tillë mbi luftën përfshin gjithashtu statusin shoqëror të pjesëmarrësve të tij – një dialog i kujtimeve me jetën e sotme. 3. Duhet t’i japim fund manipulimit kinematografik me subjektin e luftës. Filmat e krijuar në këtë mënyrë janë shpesh të privilegjuar, aq spektakularë e të shtrenjtë, aq pa pjesëmarrjen e popullit sa që mund të humbet bindja që ndonjëherë mund të bëhet një film i sinqertë, i vërtetë dhe i thjeshtë për luftën dhe revolucionin jugosllav. Filmi im tregon që kemi njerëz që e kanë bërë luftën e revolucionin me fuqitë e veta. Ky popull duhet të bëhet heroi kryesor në filmat e luftës e revolucionit.

Shfaqja:
04 Gusht, Kino Lumbardhi, 16:00

Kategoria:
Želimir Žilnik Retrospective

Regjisor: Želimir Žilnik
Producent: Panfilm, Pancevo
Kinematograf: Milivoje Milivojevic
Editor: Kaca Stojanovic

Biografia e autorit

Born in 1942, based in Novi Sad, Serbia, his socially engaged films and documentaries in former Yugoslavia earned him critical accolades in the late 60s (“The Unemployed” 1968, Best Documentary at the Oberhausen festival, 1968; “Early Works”1969, Best Film at Berlin Film Festival), but also censorship in the 70s for his unflinching criticism of the government apparatus.
Low budget filmmaking and challenging political themes mark Žilnik’s prolific career that includes over 50 feature and documentary films and shorts. His power to observe and unleash compelling narratives out of the lives of ordinary people is the common thread throughout his documentary and docudrama work. More recently, his focus has shifted beyond the divided Balkans to question its relationship with the tightening controls of European borders, delving into the heart of issues of refugees and migrants.

Çmimet dhe Festivalet:

Cannes Film Festival 1973, France. Westdeutche Kurzfilmtage 'Wegzum Nachbarn' 1973, Germany.

Kontakt

Želimir Žilnik
Njegoseva 16/17, 21000 Novi Sad, Serbia
zilnik@hotmail.com


kthehu te lista