Stara škola kapitalizma

Stara škola kapitalizma

Shkolla e vjetër e kapitalizmit

Želimir Žilnik, Serbi, 2009HDV, Colour, 122'

“Shkolla e vjetër e kapitalizmit” është e mbjellë në valën e parë të revoltave të punëtorëve pas mbërritjes së kapitalizmit në Serbi. Punëtorët e pashpresë i rrëzojnë me buldozerë portat e fabrikave dhe dëshpërohen edhe më shumë kur e shohin se si janë plaçkitur fabrikat nga shefat e tyre. Konfrontimet ekscentrike, përfshirë këtu edhe një përleshje në mes punëtorëve me mbrojtëse dhe helmeta ragbi dhe shefit bashkë me forcën e tij të sigurimit me xhaketat e papërshkueshme nga plumbat, nuk duket të jenë të suksesshme. Anarkistët e përkushtuar të rinj ofrojnë solidarizim dhe i marrin shefat peng. Një magnat rus, një tregtar nga Wall Street dhe vizita e NP të SHBA-ve Biden në Beograd e komplikojnë papritmas situatën dhe çojnë kah goditja e fundit. Filmi na e paraqet një pasqyrë komplekse dhe pulsuese të luftës së përditshme dhe aktuale për mbijetesë nën efektet e kapitalit mjerimprurës lokal dhe global.

Shfaqja:
07 Gusht, Kino Lumbardhi, 16:00

Kategoria:
Želimir Žilnik Retrospective

Regjisor: Želimir Žilnik
Producent: Sarita Matijević
Kinematograf: Miodrag Milošević
Editor: Vuk Vukmirović

Biografia e autorit

Born in 1942, based in Novi Sad, Serbia, his socially engaged films and documentaries in former Yugoslavia earned him critical accolades in the late 60s (“The Unemployed” 1968, Best Documentary at the Oberhausen festival, 1968; “Early Works”1969, Best Film at Berlin Film Festival), but also censorship in the 70s for his unflinching criticism of the government apparatus.
Low budget filmmaking and challenging political themes mark Žilnik’s prolific career that includes over 50 feature and documentary films and shorts. His power to observe and unleash compelling narratives out of the lives of ordinary people is the common thread throughout his documentary and docudrama work. More recently, his focus has shifted beyond the divided Balkans to question its relationship with the tightening controls of European borders, delving into the heart of issues of refugees and migrants.

Çmimet dhe Festivalet:

Crossing Europe 2010, Linz, Austria.

Kontakt

Contact:
Želimir Žilnik
Njegoseva 16/17, 21000 Novi Sad, Serbia
zilnik@hotmail.com


kthehu te lista