12 Korrik 2010

Serija e CITIES ON SPEED në Dokufest

Një ndër programet speciale të Dokufest-it të sivjetëm është seria e dokumentarëve “Cities on Speed” i cili e përcjell rrugëtimin nëpër katër megaqytetet e botës: Shangai, Mumbai,Kairo dhe Bogota.

4 Dokumentarët marrin në fokus këndvështrime të ndryshme të banorëve të megaqyteteve, jetën, shpresat, ëndrrat dhe vizionet e tyre për të ardhmen. Njëkohësisht, dokumentarët e ekspozojnë dhe e hulumtojnë kompleksitetin e megaqytetve të shek XXI.

Dokumentarët pikëzohen në disa nga problemet kryesore që i karakterizojnë këto megaqytete:

Shanghai Space në regji të Nanna Frank Moller shtjellon rritjen abnormale të Shangait ku për çdo ditë ngritet nga një ndërtesë e re dhe chai-demolimi është një frazë e përditshme.

Mumbai disconnected në regji të Camilla Nielsson dhe Frederik Jacobi, si e quajnë edhe vetë autorët e filmit, është “Një komedi për infrastrukturën”, problemet shastisëse të transportit në “the city of no”pra në Mumbai.

Cairo Garbage nga Mikala Krogh dhe Sigrid Dyekjaer flet për qytetin i cili prodhon më së shumëti plehra në botë si dhe Bogota Change në regji të Andreas Mol Dalsgaard-që ka për temë kryeqytetin e Kolumbisë-Bogota’n e cila deri para njëzet vitësh ishte strofulla e krimit kurse sot është shndërruar në megaqytet model të planifikimit urban.


kthehu te lista