22 Korrik 2010

DOKUFEST-I E SHPALL PROGRAMIN FILMIK

Sot, DokuFesti e ka shpallur programin filmik për edicionin e 9-të të festivalit i cili do të mbahet ndërmjet datave 31 Korrik-7 Gusht, 2010 në Prizren, Kosovë.  Festivali do t’i prezantojë 156 filma nga 34 shtete, të selektuara nga mbi 1300 filma sa kanë arritur sivjet në adresën e Dokufest-it. Përveq kësaj, sekcioni i DokuFestit për fëmijë dhe të rritur, do t’i prezentojë 45 filma në dy gara dhe dy programe speciale.

Risi e edicionit të sivjetëm do të jetë retrospektiva e filmbërësit të njohur të Jugosllavisë, Zelimir Zilnik dhe ajo e filmbërësit nga Filipinet Khvan de la Cruz.
Risi do të sjellin edhe standet si: Spotlight Afghanistan, Cities on Speed dhe Europe Next
Door
.
Standi Made In Finland sivjet i dedikohet prodhimeve të fundit filmike të dokumentarëve dhe të filmave të shkurtër në Finlandë.
Oberhausen on tour dhe DocumentarIst@DokuFest janë dy stande të përpiluara enkas për ta prenzanutar Fesitvalin e Filmit të Shkurtër të Oberhausen-it nga Gjermania dhe Festivalin e
Filmit nga Stambolli i Turqisë, DocumentarIst.
Pos pesë kategorive garuese DokuFest-i do ti japë edhe këto tri shpërmblime:

Çmimi i publikut i cili do të ndahet në bazë të votave të vizitorëve të festivalit të cilët do t’i vlerësojnë filmat pas shfaqjes së tyre. Filmat e gjatë dhe të shkurtër që janë në garë si dhe filmat nga sekcioni View From The world kanë të drejtë për të garuar për Çmimin e publikut.

 
Çmimi për të drejta të njeriut do t’i ndahet filmit dokumentar i cili iu referohet qështjeve të të drejtave të njeriut dhe të drejtësisë në shoqëri.

Çmimi për të porsaardhurin më të mirë (Best Newcomer Award) do të ndahet për filmin e parë ose të dytë të një filmbërësi nga nga gara për dokumentarin Ballkanik. Ky çmim prezantohet nga Qendra për Dokumentar Ballkanik në Sofje.

 

Filmat që do të garojnë në GARËN PËR DOKUMENTARIN NDËRKOMBËTAR MË TË MIRË janë:

 

 

The Oath / Betimi/ SHBA, Jemen / Laura Poitras - Abu Jandal është një taksist në Sana’a, në Jemen. Kunati i tij Salim Hamdan është i burgosur në Guantanamo dhe ky është njeriu i parë i
cili përballet me gjykatën kontraverze ushtarake.


A Film Unfinished / Një film i papërfunduar / Yael Hersonski – Ky film është një hulumtim për ta zbuluar të vërtetën që fshehet pas njërit prej filmave më misteriozë të propagandës naziste
të xhiruar ndonjëherë në Geton e Varshavës.

Beyond This Place / Përtej këtij vendi/ Zvicër / Kaleo La Belle - "I shkelmuar për 40 vite". Kjo është shprehja me të cilën e përshkruan jetën e tij i biri i regjisorit, Cloud Rock La Belle.

Budrus / SHBA, Palestinë, Izrael / Julia Bacha – Rrëfimi tërheqës i një burri i cili përmes protestës paqësore 10 mujore synon ta mbrojë fshatin e tij agrikulturor në Palestinë nga ndarja arbitrare perms një bariere të qeverisë Izraelite.

Chemo / Poloni / Pawel Lozinski – Pacientët e një klinike onkologjike i nënshtrohen kemoterapisë…

Goodnight Nobody / Mirëmbrëma Askushi /Zvicër / Jacqueline Zünd - „Goodnight nobody“ është një udhëtim hipnotizues nëpër natë.

His & Hers /I tij dhe i saj/ Irlandë/ Ken Wardrop- Një rrëfim dashurie 90 vjeçare i rrëfyer përmes zërit kolektiv të 70 zonjave në faza të ndryshme të jetës së tyre. HIS & HERS është një dokumentar kreativ i cili i kombinon vështrimin dhe imagjinatën për ta ilustruar një rrëfim dashurie i cili është univerzal.

The Mouth of the Wolf / Itali / Pietro Marcello – Regjisori Marcello e portretizon qytetin e tij të vjetër dhe plot zhyll, Gjenevën atë që Terence Davies bëri në mënyrë briliante për Liverpool -in në “Of Time and the City.

Space Tourist / Turisti i gjithësisë/ Zvicër / Christian Frei –Në veprën e tij të fundit, Christian Frei i referohet një njeriu të vjetër dhe ëndërrimtar: Qëllimi i tij është që ta lerë planetin tonë si një person normal dhe të udhëtojë në gjithësi.

The Player /Lojtari/ Holandë / John Appel – Një film për bixhozin, fitimin dhe humbjen në kuptimin më të gjerë të fjalëve, bazuar në kujtimet e regjisorit për babain e tij.

War Don Don / SHBA / Rebecca Richman Cohen –Në zemër të qytetit Freetown,kryeqyteti i Sierra Leone-s, ushtarë të Kombeve të Bashkuara e ruajnë një ndërtesë të fortifikuar mirë të quajtur “Gjyqi special”.

1000 Voices /1000 Zëra/Britani e Madhe / Tim Travers Hawkins – Mesazhet me zë të një telefoni duket se janë braktisur në një bodrum të ministrisë qeveritare.

Albert’s Winter /Dimri i Albertit/ Danimarkë / Andreas Koefoed – Një rrëfim për Albertin, nëna e të cilit është e sëmurë dhe i është nënshtruar kemoterapisë. Në të njëjtën kohë, prindërit e tij duan që Alberi të regjistrohet në korin shkollor.

Holding Still / Palëvizhshëm/ Danimarkë / Florian Riegel –Njoftohemi me Xhanisën, e cila ka jetuar në bregdet për njëzet vite, por pothuajse asnjë banor i këtij vendi nuk e njeh atë.

I Know Where I’m Going /E di ku po shkoj/ Britani e Madhe/ Ben Rivers –Një rrugë e fragmentuar përmes Britanisë-drejtë periferive. Rrugë të zbrazëta të një vendi të shkretë, ca vetmitarë.

If These Walls Could Talk /Sikur të mund të flisnin këto mure/ Irlandë / Anna Rodgers– Ky film fantastik dhe vizuelisht madhështor i hulumton disa spitale të braktisura nëpër Irlandë.

Peter in Radioland / Piteri në qytetin e radios/ Britani e madhe/ Johanna Wagner – Piteri është në leje mjeksore dhe i vetëm në shtëpi ai e mediton për të kaluarën e tij.

Little Bride /Nusja e Vogël/ Poloni / Leslaw Dobrucki – Një rrëfim lidhur me një vajzë tridhjetë vjeçare e cila ishte sjellë nga Turqia në Gjermani që të martohej me njërin nga kushërinjtë e saj.

Six Weeks /Gjashtë javë/ Poloni / Marcin Janos Krawczyk – Për shkak të situatave të ndryshme jetësore, ka nëna të cilat nuk mund ose nuk duan që t’i rrisin fëmijët e tyre.

The Darkness of Day /Errësira e ditës/ SHBA/ Jay Rosenblatt - The Darkness of Day është meditim fascinues për vetëvrasjen.

The Shutdown / Fikja/ Britani e Madhe / Adam Stafford - Alan Bissett e rikujton përvojën intensive të rritjes pranë njërës nga uzinat petrokimike më të mëdha të Evropës dhe përvojën shqetësuese të një eksplodimi i cili e kishte deformuar të atin përkohësisht.

Unearthing the Pen /Duke e çgropuar stilolapsin/ Ugandë, Britani e Madhe / Carol Salter - Locheng, Një bari i ri në Ugandën e veriut është i etur që të mësojë të shkruaj e të lexojë.

Juria e Garës për Dokumentarin më të mirë të gjatë: Doug Block/SHBA, Sonja Henrici/Skotlandë, AJ Schnack/SHBA, Adriatik Kelmendi/Kosovë and Pamela Cohn/SHBA

 

Filmat që do të shfaqen në GARËN PËR DOKUMENTARIN MË TË MIRË TË BALLKANIT janë:

 

 

1717 Kilometers of Summer /1717 Kilometra Verë/Kroaci/Bosnje dhe Hercegovinë/Sërbi/Mal I Zi/ Kosovë/Jurij Meden- Një super-xhirim 8mm-sh i një vere të mbushur me ekskurzione idiotike, qëllime të rrejshme, mbeturira të shpërndara, dashuri të zhgënjyera, pakënaqësi personale poshtëruese, asociacione gjymsë mendjeprehta, por sërish një verë e këndshme dhe për t’u mbajtur në mend.

Concrete Pharaohs/Faraonët Konkretë/Bullgari/Jordan Todorov- Mirëse erdhët në botën piktoreske të Kalderashit të romëve- një komunitet i mbyllur i rreth 1 miljon njerëzve. Faraonët konretë na shpie në një udhëtim drejt stilit të jetës dhe traditave të komuniteteve më intriguese dhe më të fshehta të komunitetit rom.

Once Upon a time/Na ishte njëherë/Greqi/Eleni Varmazi-Një grek nga Stambolli rrëfen për kujtimet e tij nga shkolla e mesme gjatë sundimit të Perandorisë Osman. Ndërkaq ne e shohim situatën aktuale të shkollave greke në Stamboll të cilat janë të braktisura.

The Long Road through Balkan History/Rruga e gjatë nëpër historinë e Ballkanit/ Serbi/ Belgjikë/ Željko Mirković-Dy shkrimtarë, Miljenko Jergovic nga Kroacia dhe Marko Vidojkovic nga Serbia voziten në një Jugo, simboli themelor i së kaluarës së tyre të përbashkët dhe voziten nga një kënd në tjetrin nëpër rrugën e njohur dikur si "Autostrada e vëllazërimit edhe
unitetit”.

Married to the Camera/E martuar me kamerën/Turqi/ Doğa Kılcıoğlu- Filmi na prezanton fytyrat e panjohura të botës së televizionit përmes një show-i shumë të popullarizuar në Turqi të quajtur “Martesa me Esra Erolin” e cila synon që t’i martojë njerëzit para kamerës.

Rojtari I Bjeshkeve/Mbrojtësi/Kosovë/Antoneta Kastrati- “Rojtari I Bjeshkeve” është një tregim për njeriun e bjeshkëve dhe sfidën e tij për t’i ruajtur pyjet e Rugovës nga shkatërrimi.

Sevdah/Kroaci, Bosnjë dhe Hercegovinë/Marina Andree Skop-Vdekja e shoqes dhe dashnores së përbashkët , Farah, i ka bërë bashk muzicientin Damir dhe regjisoren Marina. Duke u munduar që të përballen me humbjen dhe dhembjen e tyre ata vendosin që ta krijojnë një film për sevdanë-dashurinë.

Tobacco Girl/Vajza e tobakove/Gjermani/ Biljana Garvanlieva- Müminja, një vajzë turke 14 vjeçare dhe familja e saj jetojnë në mallet e larta të Maqedonisë. Familja e saj i takon minoritetit turk. Familja e Mümines ka nevoje për ndihmën e saj sepse puna në fushë është i vetmi burim i të ardhurave për familjen.

The Town of Badante Women/Qyteti i grave Badante /Bullgari/ Stephan Komandarev-Varshetsi, një qytet i vjetër i banjave termale në Bullgari ka numër të lartë papunësie. Puna më fitimprurëse në Varshets nuk ndodhet në qytet. As që ekziston brenda shtetit! Është profesioni italian “badante” ai që i tërheq gratë e Varshets.

The World According to Ion B/Bota sipas Ion B./Rumuni/ Alexander Nanau-Filmi e ndjek jetën e vërtetë dhe ëndrrat e e njerëzve të rrugës të cilët një ditë bëhen të famshëm dhe e lënë pas vetes varfërinë, misterin dhe poshtërimin. Ion Barladeanu është drejt rrugës për t’u bërë një artist konceptualisht i famshëm por në maj të vitit 2008 ai ende ishte një endacak i rrugëve të Bukureshtit.

Together/Së bashku/Kroaci/Nenad Puhovski- Milka dhe Ratka janë një qift homoseksual; Marija është vejushë; Hrvoje fizikisht i gjymtë, Vlado dhe Marija mentalisht të sprovuar, derisa Kresho dhe Branka vuajnë financiarisht. Por, të gjithë këta janë në kërkim të dashurisë, mirëkuptimit dhe pranimit. Ata thjeshtë duan të jenë bashkë.

Juria për garën e dokumentarit më të mirë ballkanik: Emel Celebi/Turqi Michael Palmieri/SHBA dhe Sissi Korhonen/Finlandë.


Filmat që do të shfaqen në garën FILMI MË I MIRË I SHKURTË janë:

 

 

Left Right /Majtas-Djathtas/ Greqi /Argiris Germanidis, Stavros Raptis- Një njeri në pixhama e shetit qenin e tij nëpër një korridor të shkurtër nën zhurmën e fshirëses elektrike. Ai i bie ziles së komshiut dhe pret që të hapet dera.

Elevator /Lifti/ Kosovë/ BurbuqeBerisha- Tregimi ndodh në një ambient të mbyllur hermetikisht ku autori takohet me disa karaktere të çuditshme dhe të zhurmshme.

Berik/ Danimarkë / Daniel Joseph Borgman- Një dramë e shkurtër për miqësinë dhe mirëkuptimin e cila ndodhë në Semej, në Kazakistan.

Barking Island/Ishulli lehës/Francë /Serge Avédikian – Qeveria e sapoforumar e Turqisë, e ndikuar nga shoqëria perëndimore përdor ekspertë Europianë për të zgjedhur metoda të zhdukjes së qenëve duke i deportuar masovikisht në një ishull të braktisur larg nga qyteti i Stambollit.

Tsunami /Shqipëri /Shaqir Veseli- Tsunami prezanton një forcë marramendse e cila mund ta shkatërrojë natyrën ashtu siq e shkatërron intriga vetëdijen njerëzore.

The Best Father Ever /Babai më i mirë ndonjëherë/Gjermani/Türker Süer –Një incident-tri perspektiva.Por njerëzit nuk janë në gjendje që ta thonë të vërtetën.

Derby / Gjermani, Rumuni / Paul Negoescu – Mirceae ka një vajzë 15 vjeçare, i dashuri i së cilës është ftuar që të darkojë me familjen.

Dóndeestá Kim Basinger? /Ku është Kim Besinxheri? /Francë /Edouard Deluc- Marcusi dhe vëllau i tij Antoine zbarkojnë në Argjentinë për ta festuar martesën e kushëririt të tyre dhe për t’i zbuluar qejfet e kryeqytetit, Buenos-Aires.

Ella /Norvegji/Hanne Larsen - Ella është një dramë burleskë për alkooliken 73 vjeqare, Ella e cila refuzon të lahet. Hobi i saj është që t’i çmend ndihmësit e shtëpisë së saj.

Focal Point /Caku/Malajzi, Iran /Alireza Khatami, Ali Seiffouri – Një fotograf i vjetër e ka një kamerë magjike, një trashëgim nga të parët e vet.

Girl Like Me /Britani e Madhe/ Rowland Jobson – Lusi është e re, e qoroditur, e bukur dhe ka qejf të luajë...

Hanoi-Warszawa /Poloni/Katarzyna Klimkiewicz-Një vajzë e re vjetnameze vie në Poloni përmes kufirit të gjerlbërt.

Borders / Kufinjtë /Republika Çeke /Gyorgy Kristof - Rrëfimi për vetësakrificën e nënës në një situatë të vështirë dhe në një ambient të vrazhdë e metaforik.

Incident by a Bank /Incidenti sipas bankës/Suedi/Ruben Östlund- Një rekonstruktim i detalizuar dhe qesharak i një tentimi të plaqkitjes së bankës, i dëshmuar në vitin 2006. Një studim në kohë reale me mbi 96 njerëz të koreografuar për kamerë.

The Authority / Autoriteti/ Spanjë / Xavi Sala- Një familje Spanjolo-Marokjene e cila niset për në pushime ndalohet në rrugë nga policia. Pas kontrollimit të policisë asgjë nuk do të jetë e njëjtë.

Laura’s Party / Ahengu i Laurës/ Zvicër /Simon Jaquemet- Laura do t’i mbushë 16 vjet nesër. Ajo do të festojë me shoqërinë e saj dhe të dashurin Daulin: Disko, alkohol dhe Play station.

Miramare / Kroaci, Zvicër / Michaela Müller – Një shikim mbi jetën nga kufinjtë mediteranë të Evropës, ku turistët mundohen të relaksohen derisa emigrantët "ilegalë" luftojnë për një shansë për jetë më të mirë.

Rita/ Italy / Antonio Piazza, Fabio Grassadonia- Rita është dhjetë vjeçare dhe e verbër që nga lindja. Ajo jeton në një lagje bregdetare në Palermo. Rita është kokëfortë, kurioze dhe ndehet e ngujuar nga nëna diktatoriale dhe tejmase e kujdeshme.

Six Dollar Fifty Man/ Njeriu i Gjashtë dollar e gjysmëve/ Zelandë e re/Mark Albiston, Louis Sutherland – Përmes një ngjarjeje të vendosur në vitet e ’70-ta në Zelandë të re, The Six Dollar Fifty Man e përcjell Andin, një djalë tetë vjeç të guximshëm i cili jeton sikur të ishtë një superhero dhe ku imagjinata e tij i lejon që të realizojë akte të shkatha fizike në përballje me rrebelët e lagjes.

Socarrat /Spanjë /David Moreno-Të gjithë kemi fshehtësi. Të gjithë kemi familje. Të gjithë jemi në kërkim të lumturisë.Çka nëse i ndajmë të fshehtat dhe nisim ta kërkojmë lumturinë së bashku?

Vanni Mouse / Miushi Vanni/Norvegji /Tamiliam Subas -Vanni Mouse është një film i shkrutër i cili e përcjell udhëtimin e dy mijushëve të cilët fluturuan nga pylli Vanni.

Venus vs. Me /Venusi kundër meje/ Belgjikë /Nathalie Teirlinck – E ngatërruar në një fushë të mendimit, Marie-ja 12 vjeçe ka problem që të rritet.

Live a bit longer/Jeto pak më gjatë/Belgjikë/David Lambert-Në orët e hershme të natës, derisa i dashuri i saj është duke fjetur lartë, Nico punon me të atin bukëpjekës.Papritmas ai bie në tokë...

Wags wives and girlfriends / Llomotitjet, gratë dhe të dashurat/Gjermani/ Evi Goldbrunner, Joachim Dollhopf- Dina dhe Judith janë dy "Llomotitëse"të reja të klubit futbolistik të Berlinit; ato janë gratë, respektivisht të dashurat e dy futbollerëve profesionistë.

Juria e garës së filmit të shkurtër : Khavn de la Cruz/Philippine, Andamion Murataj/SHBA dhe Elisabeth Sjaastad/NorvegjiFilmat që do të shfaqen në GARËN NACIONALE janë:Concrete Mushrooms /Këpurdhat nga betoni/ Itali, Kosovë/Shqipëri/ Elian Stefa, Gyler
Mydyti
- A është e mundur që bunkerët që dikur e simbolizonbin komunizmin në Shqipëri, të shndërrohen në pika turistike? Projekti Këpurdhat nga Betoni është iniciativë e nisur nga dy student të politeknikës në departamentin e arqitekturës së peisazhit në Milano dhe ata kanë dëshmuar se një gjë e tillë është e mundur.

Dinner /Darka/Kosovë /Blerta Zeqiri- Një darkë e zakonshme ndërmjet lindjes dhe perëndimit ku tri qifte të rinjësh shqiptarë hanë oriz me bukë, pijnë venë të kuqë të ftohtë dhe hanë keqap.

Gold Fever /Ari Përgjithmonë/Kosova /Arben Llapashtica- Një dokumentar i cili synon ta promovojë ruajtjen e kalasë së Novobërdës.

Childhood held hostage/ Fëmijëria e mbajtur peng /Shqipëri /Donika Mustafaj- Ky film e vë në pyetje faktin se sa mund të lulëzojë fëmijëria e fëmijëve të familjeve të pasura.

The Lament of the Mountains/Vajtimi i Maleve/ Kosovë /Majlinda Bregasi –Epika e këtij vendi duket se jeton në simbiozë me jetën që ka refuzuar të marrë hov nën ligjn antik të maleve ku nderi është mbi të gjitha.

Iliriana / Holandë, Kosovë/Ernest Meholli– Pas luftës ku i ishin vrarë gruaja dhe djali, artisti kosovar Migjeni ikën në Holandë me vajzën e tij dy vjeçare.

The Clock Toëer /Kosovë /Arzana Kraja-Një rrëfim i shkurtër për një vend të vogël ku njerëzit nuk e respketojnë Kohën dhe nisin të përjetojnë shpërfytyrime në jetërat e tyre.

Last Orders /Porositë e fundit/ Kosova/Avni Ahmetaj –Studentët dhe turistët vijnë nga vende të ndryshme të botës për të marrë pjesë në qejfet e kulturës së pirjes së alkoholit, gjë e cila është bërë sinonim i qytetit.

Red Apple / Kosova / Mentor Berisha -Protagonisti i ngjarjes "Molla e Kuqe" eshte nje krimb, karakateri i të cilit është ndërtuar mbi bazën e vetive të gjindshmërisë dhe kureshtjes; ai në shumë situata bën sjellje të çuditshme dhe të paparashikueshme.

Qirak /Novegji, Kosovë/Jeton Troni –Qiraku është një djal jetim i cili punon në një shitore beriberi në Shkup.

The Notion of Immanent Causation/Nocioni i kauzës së brendshme/Islandë/Kosovë/Óskar Arnarson-Një i huaj pesimist i cili jeton në Islandë beson se njerëzit nuk kanë fuqi mbi jetërat e tyre. Dikush ka për qëllim që ta bind atë për të kundërtën.

Vllau jem/ Kosovë /Burim Baftiu –Dikur, një vezë shqiponje ra në qerdhe të rosës. Kur hapi veza, rosa e kuptoi se një nga zogjtë ishte ndryshe nga të tjerët, por e pranoi atë ashtu si ishte.

Juria për garën nacionale: Gentian Koçi/Shqipëri, Hans Christian Leitich/Austri dhe Yll Qitaku/KosovëFilmat që do të shfaqen në GARËN GREEN DOCS janë:
a BLOOMING BUSSINES / Një biznes në lulëzim e sipër/Holandë / Ton van Zantvoort
Dreamland / Bota e ëndrrave/ Islandë/ Þorfinnur Guðnason, AndriSnær Magnaso
Garbage Dreams / Ëndrrat plehëra/ SHBA / Mai Iskander
Into Eternity / Në përjetësi/ Danimarkë / Michael Madsen
Recipes for disaster /Reçetat e fatkeqësisë/ Finlandë / John Ëebster
Petropolis – Aerial Perspective On The Alberta Tar Sands / Kanadë / Peter Mettler
The Cove / Gjiri/ SHBA / Louie Psihoyos

Juria për garën Green Docs: Jauime Gill I Llopart/Spanjë, Ruben Khachatryan/Armeni dhe Nael Marandin/Francë


DOKUKIDSMOBILE /Verena FELS OH LA LA /Sharon Katz
LEBENSADER /Angela Steffen
BUZZY THE FLY /Ivana Guljasevic
HOW THE SNOW FELL /Ivana Guljasevic
THREE TERRIBLE DRAGONS/ Ivana Guljasevic
RUN /Nevio MARASOVIC
FOR A FISTFUL OF SNOË/ Julien Ezri
FISH SCHOOL/Ivana Guljasevic
BEAST IN THE HOUSE/ Neven Petricic
BEGINNING FILMMAKING/Joe Rosenblatt


Juira për DokuKids: Adea Grezda / Kosovë/ Fituese e Sorra Prize, Nerxhivane Qazimi/
Kosovë/ Viona Bejtullahu / Kosovë/ Fituese eSorra Prize.


Programet Speciale të festivalit janë:

 


VIEËW FROM THE WORLD
David Wants to Fly / Gjermani/ David Sieveking
Enemies of the People / Britani e Madhe / Rob Lemkin, Thet Sambath
Erasing David / Britani e Madhe/ David Bond
I Shot My Love / Izrale, Gjermani / Tomer Heymann
Jaffa the Orange's Clockwork / Izrael / Eyal Sivan
October Country / SHBA / Michael Palmieri, Donal Mosher
Presumed Guilty / Meksikë / Roberto Hernández, Geoffrey Smith
The Edge of Dreaming / Skotlandë / Amy Hardie
The Kids Grow Up / SHBA / Doug Block
The Most Dangerous Man in America: Daniel Ellsberg and the Pentagon Papers / SHBA /
Judith Ehrlich, Rick Goldsmith


The Woman With the 5 Elephants / Zvicër, Gjermani / Vadim Jendreyko


BRANDING KOSOVO :


Angela’s Mission / Holandë / Marc Schmidt
Little Cannes-New media landscape Prishtina / Austri / LenaKienzer, Liliane Sarah Kölbl
Nirgendwo.Kosovo - Nowhere.Kosovo / Gjermani/ Silvana Santamaria
Shcule in Prizren / Zvicër/ Dominik Roost
Two Summers in Kosovo / Kanadë / Christopher Bobyn , Andrew Lampard


CITIES ON SPEED:

Bogota Change / Danimarkë / Andreas MølDalsgaard
Cairo Garbage / Danimarkë / Mikala Krogh
Mumbai Disconnected / Danimarkë / Camilla Nelsson , Frederik
Shanghai Space / Danimarkë / Nanna Frank Møller

EUROPE NEXT DOOR:


In January, Perhaps / Spanjë / Diogo Costa Amarante
Europe Next Door/ Serbi / ŽelimirŽilnik
The Arrival / Francë /Claudine Bories , Patrice Chengard
Osadne / Sllovaki / Marko Skop
Living In A Ghetto / Kosovë/ Luan Shllaku
Welcome Europa / Francë / Bruno Ulmer


MADE IN FINLAND:


Mother doesn’t bowl anymore/ Finlandë / Teemu Nikki
Benigni / Finlandë / Pinja Partanen, Jasmiini Ottelin, Elli Vuorinen
Deep Six / Finlandë / Sami van Ingen
To live, to Exist /Finlandë /Reetta Aalto
The Harvest /Finlandë /Sami Korjus
Freetime Machos /Finlandë, Gjermani /Mika Ronkainen
Hanasaari A/ Finlandë /Hannes Vartiainen, Pekka Veikkolainen
High Hopes / Finlandë /Mazdak Nassir
Father to Son /Finlandë / Visa Koiso-Kanttila
Ito - A Diary of an Urban Priest /Finlandë /Pirjo Honkasalo
A Mate /Finlandë / Teemu Nikki
Little Snow Animal/Finlandë / Miia Tervo
Steam of Life /Finlandë/ Joonas Berghäll, Mika Hotakainen
No Man Is an Island /Finlandë /Sonja Lindén
The Living Room of the Nation /Finland /Jukka Kärkkäinen
The Last Elephant / Finlandë /Antti Laakso
Over the Fence/ Finlandë /Hamy Ramezan


SPOTLIGHT AFGHANISTAN:


Addicted in Afghanistan/Britani e Madhe/Jawed Taiman
Camp Victory, Afghanistan / SHBA /Carol Dysinger
War and Love in Kabul /Gjermani/Helga Reidemeister
Restrepo/SHBA/Sebastian Junger, Tim Hetherington


RETROSPEKTIVA E ŽELIMIR ŽILNIK-UT

Brooklyn-Gusinje Crni Film – Black Film
Kenedi Se Vracakuci - Kenedi goes back home
Lipanjska Gibanja - June Turmoil
Nezaposleni Ljudi - The Unemployed
Pioniri Maleni - Little Pioneers
StaraŠkolaKapitalizma – The Old School of Capitalism
Trdnjava Evropa - Fortress Europe
Ustanak u Jasku - The Uprising in Jazak
Zurnal O Omladini Na Selu, Zimi - A Neësreel on Village Youth in winter

8 TË SHKURTË: KY NUK ËSHTË NJË FILM NGA KHAVN


Adarna& The Memory Of Crystal
An Open Letter To All The Terrorists Of The World
Barong Brothers
Blackworms
Literature
Rugby Boyz
The Drowning Sea
Ultimo


OBERHAUSEN NË TURNE


A Journey across Grandmother
AncailleachBhearra – Old woman of Bhearra
Ãgtux - Telling Stories
Care
John and Karen
Kempinski
Parlez-moi d’amour - Tell Me About Love


DOKUMENTARIST


Bu Sahilde – On the Coast / Merve Kayan, Zeynep Dadak
Duvar – The Wall / Emre Karadaş, Deniz Oğuzsoy
KahpeDevran – Nasty Age / Cahit Çeçen
Leyla ile Mecnun Gurbette - Leyla and Mecnun Abroad / Zeynep Özkaya
Miraz – Hope / Rodi Yüzbaşı
On The Way to School – İki Dil Bir Bavul / Orhan Eskiköy, Özgür Doğan


PROGAMI PËR TË RINJË

LUMMIKO -THE LITTLE SNOW ANIMAL / Miia TERVO L’ANIMA MAVI/ Julia GROMSCLAYJA
MIRAMARE /Miachela Muller
FRANKENSTEIN Encore / Alex BALADI Isabelle NOUZHA
FORMAT / Darko BAKLIZA
LA COMPETITIVA / HERNAN CIEZA, ADRIANA DELFINO
REFLECTION / Giorgi MREVLISHVILI
LEBENSADER / Angela STEFFEN
MANDERLAY / Paul BARRIT
WINTER REST / Lung MAN KI
ESTERHAZY / Izabela Plucinska
UNEARTHING THE PEN / Carol SALTER
FLIP / Peter ALLEN
BENIGNI / Elli Vuorinen, Jasmiini Ottelin, Pinja PARTANEN
BEGINNING FILMMAKING / Joe Rosenblatt
RED-END and the Seemingly Symbiotic Society / Bethany de Forest and Robin Noorda
WE ARE BOYS /Tomas KAAN
WHEN I MOVE
TERMINAL/ Jorg WAGNERRRETH DOKUFEST-it - Festivali Ndërkombëtar i Filmit Dokumentar dhe të Shkurtër DOKUFEST, themeluar në vitin 2002, është ngjarja më e madhe filmike në Kosovë që mbahet gjatë muajit gusht,në qytetin historik dhe pitoresk të Prizrenit, në Kosovë. Festivali shfaq filma në pesë kinema, dy të mbyllura dhe tri nën qiellin e hapur duke tërhequr kështu një numër të madh të artistëve nga regjioni dhe bota. Festivalin e përcjellin edhe një numër aktivitetesh si punëtori, ekspozita DokuPhoto, kampingu i festivalit dhe koncerte e të ndryshme. Festivali është i njohur edhe për netët plot gjallëri që pasojnë shfaqjen e filmave, duke i dhënë kështu qytetit një sharm të veçantë.


kthehu te lista